Fra ulv til hund

 

Der er mange, som ikke tænker over, at den hund, som deler sofaen med dem derhjemme, har en stamfader, som er ulven. Det er mange år siden, men det er ikke desto mindre virkeligheden. For omkring 30.000 år siden ved forskerne med sikkerhed, at vilde hunde/ulve var knyttet til mennesket og blev brugt som en frygtløs beskytter af dyreflokke, af hus og hjem og ikke mindst som en jagtkompagnon, når der skulle byttedyr nok til at holde familien i live over vinteren.

Der er nok mange, som ikke kan se den store lighed med de mange små hunderacer og en ulv, men det er et faktum, at det er samme grundstamme, som står som en af de første på hundens stamtræ.

Et godt samarbejde opstår

Forskerne mener, at vildhunde, som har haft en procentdel ulv i sig, har været i nærheden af mennesker og nydt godt af menneskets rester, og det, som de ikke selv brugte, det har gjort, at deres hvalpe har haft lettere ved at overleve, og de har derfor også haft større mulighed for at give deres gener videre.

På sigt resulterede det i, at hunden blev tættere og tættere knyttet til os mennesker, og den har siden været en mere og mere trofast følgesvend på menneskets eventyr.

Mange forskellige roller

Der er i dag hunde, som er udviklet til at hjælpe mennesket med forskellige arbejdsopgaver. Der er jo mange som i dag slet ikke kan forestille sig at holde får uden de fantastiske fårehunde, som du finder over hele verden. Der bliver sågar holdt konkurrencer i hvilken hund, som er bedst til at følge de direktiver, som ejerren giver, og lede en flok til en indhegning.

Det er dog ikke den eneste hund, som er fremavlet til en specifik opgave. Der er jagthunde, som er fremavlet til at arbejde i de fleste miljøer, hunde som labrador og retrievere generelt, som er vandapporterende hunde, så de elsker vand og er udstyret med svømmehud. Der er hunde som gravhunde, der er specialiserede i at gå i rævegrave og trække en ræv ud af graven, så jægeren kan skyde den.

Andre typer af jagthunde er de slanke, hurtige hunde som salukien, eller som de stående hunde, som viser hvor vildtet er gemt og så jager det op, så jægeren kan skyde det, alt sammen som et perfekt makkerpar.

Der er hunde med mange andre opgaver, også nogle som i dag virker uddøde, som rottehunde og hunde, som blev brugt til kampe med andre hunde, bjørne eller tyre. Der er også hunde, der har været brugt bare som godt selskab og som samtidig har været med til at sikre, at deres ejere har kunnet holde varmen, når der blev rigtig koldt indendørs i den kolde tid.

mts_onepage