Hvor kommer katte fra?

Folk og katte har en lang historie, men hvor kom vores katte fra? Stammer de fra det gamle Egypten, hvor de ikke kun blev forkælet, men også tilbedt? Eller er deres oprindelse endnu ældre?

I mange årtier har der eksisteret mange teorier om, hvordan katte oprindeligt kom fra ægypterne og blev husdyr for omkring 3600 år siden. Mens andre teorier har et andet tal på, hvornår katte blev en del af vores ”familie”. Så hvad er rigtigt? I dag har nye undersøgelser – ved hjælp af genetiske analyser – givet os et svar på, hvor de små pelsede katte kommer fra.

Opdaget på en 9500-årig gravplads på øen Cypern

Blandt de forskellige objekter blev der fundet flere forskellige ting i graven. En klump af jernoxid, stenværktøjer og muslingeskaller og ikke mindst skelettet af en 8 måneder gammel kat. Katten var blevet begravet i sin egen grav, og dens legeme var orienteret mod vest i samme retning som de menneskelige rester ved siden af.

Inddragelsen af en kat i noget så helligt som en begravelse antyder det tætte forhold, der har udviklet sig mellem mennesker og katte. Så selvom de fleste af os tænker på Egypten som oprindelsen af vores elskede katte, peger det arkæologiske bevis på en ældre oprindelse fra Mellemøsten.

Det virker måske lidt mærkeligt, når man tænker på, at det man lærer i skolen, er, at katte kommer fra ægypterne´, men sådan er det jo altså, når det kommer til videnskab. Vi ved ofte ikke alt, og der mangler altid noget. Vi har ikke altid vidst, hvordan man lavede tøj som dem her https://kidsbrandstore.dk/ og hvem opfandt tøj? Det er der ikke nogen, der ved, og det er stadig kun teorier, vi har, da der ikke var nogen til at skrive ned, hvad der skete.

Men ved at kigge på DNA fra vildkatte (Felis silvestris) fra forskellige regioner såvel som indenlandske katte fra USA, U.K. og Japan, identificerede en forskergruppe 5 linjer. Fire af disse korrelerede med kendte underkategorier fra forskellige regioner. Interessant nok korrelerede den femte linje ikke kun med den fra Mellemøsten, men korrelerede og passede med blandede indenlandske katte fra USA, U.K. og Japan. Disse fund tyder på, at Feline silvestris lybica er fælles forfader for alle indenlandske katte.

Så der har du det. Både de arkæologiske beviser og genetiske metoder bekræfter, at alle indenlandske katte stammede fra Feline silvestris lybica, den nære østlige vildkat, og at domesticeringen først fandt sted i Mellemøsten. Det antages, at da mus invaderede menneskelige levesteder for at søge efter mad, blev vildkatte tiltrukket af menneskelige bosættelser for at jage mus. Tidlige landmænd erkendte betydningen af katte til at kontrollere gnaverbestanden. Selektivt pres gjorde, at katten hurtigere blev husdyr, samtidig med at man opretholdt gnaverjagtfærdigheder. I sidste ende fulgte katte enten deres menneskelige følgesvend eller blev forsætligt bragt med menneskerne i takt med, at mennesker migrerede over hele kloden.

mts_onepage